Μασίφ ξυλεία είναι διαθέσιμη σε πολλά σχέδια και τύπους. Κάθε σχέδιο της επανεκτύπωσης ασυλίας έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και τους δικούς του φίλους και οπαδούς. Άλλο σχέδιο θα επιλέξουμε για τα βαριά κλασικά έπιπλα τραπεζαρίας. Ενώ ο άλλος είναι ο τύπος ξύλου που θα επιλέξουμε για το παιδικό δωμάτιο. Κατηγορίες χρήστης ξυλείας διαχωρίζονται μεταξύ τους ανάλογα με το χρώμα με τη σκληρότητα και με τα χαρακτηριστικά που διαθέτει ο κάθε τύπος ξυλείας. Καλό θα είναι πριν ξεκινήσουμε να κάνουμε μία ξυλοκατασκευή να ξεχάσουμε κατά πόσο έχουμε επιλέξει το κατάλληλο ξύλο το οποίο θα μας εγγυηθεί την ποιότητα κατασκευής.

Τύποι μασίφ ξυλείας

Τύποι μασίφ ξυλείας

Χρώμα της μασίφ ξυλείας

Επίσης το χρώμα του ξύλου παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος. Καλό θα είναι να διατηρήσουμε ψηλά όσο πιο κοντά στο φυσικό του χρώμα και να μη χρειαστεί να το βάψουμε. Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει εξαρχής να επιλέξουμε το κατάλληλο ξύλο για κάθε σκοπό.

Αναφερόμαστε ακριβώς στον τύπο της μασίφ ξυλείας αλλά πηγαίνουμε κατευθείαν στο χρώμα του ξύλου. Αν για παράδειγμα θέλουμε να φτιάξουμε ένα παιδικό δωμάτιο τότε προφανώς θα επιλέξουμε Το λευκό ξύλο Το πέτυχες αποχρώσεις και στα παιδικά σχέδια. Η ξυλεία με λευκό χρώμα θα συνδυαστεί πολύ ωραία με τα φανταχτερά φωτεινά και έντονα παιδικά χρώματα αποφεύγω να βάλουμε στο παιδικό δωμάτιο. Το παιδάκι θα νιώθω πολύ άνετα μέσα στο πλαστικό ή ανοιχτόχρωμο ξύλο και θα το αγαπήσει πολύ πιο εύκολα.

Σκουρόχρωμη ξυλεία

Ας υποθέσουμε ότι θέλω να φτιάξω μία κλασική τραπεζαρία ή ένα κλασικό σαλόνι θα φορούσε σκουρόχρωμα ξύλα. Το σκούρο χρώμα στο ξύλο αυτό δεν ξέρω πότε είναι πιο βαρύ πιο στιβαρό και πιο ωραίο για την τραπεζαρία μας. Θα ήταν αδιανόητο τραπεζαρίας ένα κλασικό σπίτι να γίνει πιο ανοιχτό χρώμα στο ξύλο. είτε μιλάμε για κλασική επίπλωση είτε για μοντέρνα επίπλωση και σκούρο χρώμα στο ξύλο παραμένει αταλάντευτη διαφορετική αξία.

Ακόμα και στα πολύ μοντέρνα σπίτια η τραπεζαρία θα πρέπει να δίνει την αίσθηση ότι είναι ένα βαρύ έπιπλο. Δεν μπορούμε να καθίσουμε να φάμε και να βλέπουμε τα τακούνια και να γίνει παράδοση για να μη μας δίνει την αίσθηση ότι είναι αρκετά σταθερό και στιβαρό. Επίσης αν θέλουμε να κάνουμε μία βιβλιοθήκη σε ένα σπίτι καλό θα είναι να επιλέξουμε σκουρόχρωμα χρώματα. Ιδιαίτερα δε αν αυτή η βιβλιοθήκη πάει στο γραφείο ενός δικηγόρου ενός γιατρού. Το σκούρο επιπλέον δίνει μία σοβαρότητα και ένα άλλο κύρος στο χώρο.

Σκουρόχρωμα ή ανοιχτόχρωμα ξύλα

Κάποιοι τύποι επίπλων σαλόνι να ξεχνώ τον πόνο με ανοιχτόχρωμα ξύλα. Αντίθετα κάποιοι άλλοι τύποι ξυλείας καλό είναι να γίνονται μόνο με σκουρόχρωμα ξύλα. Αναφέραμε παραπάνω την περίπτωση του παιδικού δωματίου. Εαν βάλουμε σε αυτό σκούρο ξύλο για παράδειγμα το πολύ έντονα καφέ ή το κοκκινωπό της κερασιάς τότε θα γίνει πολύ μικρό το παιδικό δωμάτιο. Το παιδάκι δεν θα νιώθετε μέσα σε ένα δωμάτιο με σκούρα χρώματα. όταν πρόκειται να επιλέξουμε ξύλα για το παιδικό δωμάτιο καλώς Αν δεν επιλέξει με ανοιχτόχρωμο ξύλο.

Ευτυχώς η μασίφ ξυλεία χρειάζεται σε όλους τους δυνατούς χρωματισμούς από τον λευκό μέχρι σχεδόν μαύρο. Τώρα θα επιλέξουμε την κατάλληλη ξυλεία για την κάθε κατασκευή. Αντίθετα θα ήταν αδιανόητο επίσης να βάλουμε λευκό ξύλο στο κλασικό γραφείο του δικηγόρου. όταν έχουμε να κάνουμε με παραδοσιακά επαγγέλματα όπως είναι οι γιατροί ή ακόμα περισσότερο για τη γρήγορη τότε στο χρώμα του ξύλου πρέπει να είναι βαρύ. Και τον επιβαρύνουμε σκούρο γκρι σκούρο καφέ ή σχεδόν μαύρο.

Μασίφ ξυλεία από κερασιά

Μία εξαιρετική επιλογή μασίφ ξυλείας για τις ανάγκες σας είναι το ξύλο από κερασιά. Προτιμούμε ξυλεία από κερασιά για την κατασκευή επιπλέον τόσο για την τραπεζαρία όσο και την κουζίνα. Θα τολμούσαμε να πούμε ότι το ξύλο που χαρακτηρίζει τις περισσότερες μοντέρνες κουζίνες είναι το ξύλο της κερασιάς. Είναι η επιλογή πολλών εργολάβων και πολλών συνεργείων ανακαίνισης τα οποία έχουν δημιουργήσει οι καταπληκτικές κουζίνες.

Η επιλογή του συγκεκριμένου τύπου ξυλείας για τα έπιπλα κουζίνας έπιπλα τραπεζαρίας και τα ντουλάπια κουζίνας δεν είναι καθόλου τυχαία. Ο συγκεκριμένος τύπος μασίφ ξυλείας έχει το πλεονέκτημα ότι διαθέτει ένα ιδιαίτερο ξεχωριστό χρώμα το οποίο είναι πολύ ζεστό και πολύ πλούσιο. Ένα δεύτερο πλεονέκτημα που διαθέτει αφού το ξύλο είναι ότι δεν λεκιάζει εύκολα. Εάν θέλετε να έχετε μία κουζίνα την οποία θα τη διατηρήσετε για πολλές δεκαετίες τότε το κτίριο της κερασιάς αποτελεί την καλύτερη επιλογή.

Μειονεκτήματα της ξυλείας από κερασιά

Όπως όλα τα υλικά έτσι και η ξυλεία από κερασιά όμως δεν θα μπορούσε να έχει μόνο πλεονεκτήματα. Σε γενικές γραμμές πρόκειται για έναν εξαιρετικά κορυφαίο τύπο μασίφ ξυλείας. Ως ένα μικρό μειονέκτημα για τον τύπο αυτό της μασίφ ξυλείας θα μπορούσαμε να πούμε το σχετικά αυξημένο κόστος τους σε σχέση με άλλους τύπους ξυλείας. Βέβαια δεν πιστεύω να περιμένει κανείς ότι θα πάρει μασίφ ξυλεία που να έχει μόνο πλεονεκτήματα. Αυτός ο τύπος ξυλείας είναι εξαιρετικός αλλά έχει ένα σχετικά αυξημένο κόστος.

Μασίφ ξυλεία από πεύκο

Εάν δεν θέλετε να επιλέξετε τον τύπο ξυλείας μόλις σας προτείναμε μπορείτε να προχωρήσετε σε μασίφ ξυλεία από πεύκο. Ο συγκεκριμένος τύπος ξυλείας είναι αρκετά πιο οικονομικό σε σχέση με το ξύλο κερασιάς. Πρόκειται για ένα ξύλο το οποίο είναι ελαφρύ και φθηνό. Το χρώμα του ξύλου από Πεύκο συνήθως είναι σε αποχρώσεις μεταξύ του λευκού και του κίτρινου. Αποτελεί το ιδανικό ξύλο για παιδικό δωμάτιο. όπως αναφέραμε και στην αρχή του άρθρου Το λευκό χρώμα είναι το καταλληλότερο για χώρους στους οποίους υπάρχουν παιδιά. δημιουργεί χαρούμενη και ευχάριστη ατμόσφαιρα και το παιδάκι θα νιώθει πολύ άνετα μέσα σε ένα δωμάτιο με ξύλο από Πεύκο.

Πλεονεκτήματα μασίφ ξυλείας από Πεύκο

Ένα πλεονέκτημα ακόμα είναι ότι βαριέται εύκολα. Αν επιλέξετε μασίφ ξυλεία από Πεύκο για το δωμάτιο του παιδιού σας τότε να ξέρετε ότι θα χαρίσετε σε αυτό ένα ανεκτίμητο δώρο το οποίο θα το απολαμβάνει για όλη του τη ζωή. Ένα δεύτερο πλεονέκτημα το ξύλο από Πεύκο είναι ότι είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στην υγρασία. Η αντοχή του αυτή στην υγρασία του δίνει ένα άλλο επιπλέον πλεονέκτημα για την επιλογή σε παιδικό δωμάτιο. Γιατί όπως και να το κάνουμε τα παιδιά πάντα απρόσεκτα είναι και μπορούν να αρχίσουν νερά χυμούς ή οτιδήποτε άλλο. Το ξύλο από Πεύκο θα είναι ανθεκτικό και δεν θα καταστραφεί αν πέσει πάνω το υγρό.

Μειονεκτήματα της ξυλείας από Πεύκο

Δεν υπάρχει στην τεχνολογία και στις κατασκευές υλικό χωρίς πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Μόλις αναφέραμε τα πλεονεκτήματα της μασίφ ξυλείας από Πεύκο. αν θέλουμε να μιλήσουμε για μειονεκτήματα τότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι το ξύλο από Πεύκο δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό σε γρατζουνιές. για την ακρίβεια είναι πολύ ευάλωτα σε γρατζουνιές με συνέπεια να καταστραφεί αν δεν το προσέξουμε. Με άλλα λόγια εάν επιλέξουμε να τοποθετήσουμε στο χώρο μας ξυλεία από Πεύκο τότε θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να μην το κακό μεταχειριζόμαστε. καλό είναι να μην πετάμε αντικείμενα πάνω σε αυτό γιατί θα καταστραφεί εύκολα. Σε γενικές γραμμές η κακή χρήση δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην ξυλεία από Πεύκο.

Ξύλο από καρυδιά

Μία εναλλακτική επιλογή για τη μασίφ ξυλεία είναι και το ξύλο από καρυδιά. Είναι μία επιλογή ξυλείας η οποία έχει αγαπηθεί από πολύ κόσμο. Και έχει χρησιμοποιηθεί σε πάρα πολλές επιλογές κατασκευών από ξύλο. Πολύς κόσμος αγαπάει αυτό το ιδιαίτερο καφέ ξύλο της καρυδιάς. Το σκούρο καφέ χρώμα που έχει οι βάσεις ξυλεία από καρύδια την κάνει πολύ κατάλληλη για βαριές κατασκευές. Έχει χρησιμοποιηθεί ιδιαίτερα σε περίτεχνα αντικείμενα και έπιπλα. Για παράδειγμα χρησιμοποιήθηκε πάρα πολύ σε καρέκλες σε ράφια στο τζάκι αλλά και σε κεφαλάρια. Είναι πολύ ανθεκτικό ξύλο και πολύ αγαπητό λόγω του ιδιαίτερου χρώματος του. Επίσης είναι το ξύλο που επιλέγουν όσοι ασχολούνται με ξυλογλυπτική. Στα μειονεκτήματα του θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα πραγματικά ακριβό ξύλο. ο συγκεκριμένος τύπος από μασίφ ξυλεία είναι πολύ ακριβότερος σε σχέση με τις προηγούμενες που αναφέραμε εδώ.